Kommerciel vin, naturvin eller noget midt i mellem

Vin der købes i dagligvarebutikkerne, er ofte vin der er manipuleret ret meget. Denne vin kan være ganske udmærket, men den har gennemgået forskellige processer, der får vinen til at smage som den plejer, så at sige. Dette er ikke udelukkende en dårlig ting, da der på denne måde kan produceres utroligt mange flasker vin, som tilfredsstiller en meget stor del af kundesegmentet. At vinen er behandlet gør den normalt ikke dårligere, men giver den mindre personlighed. Meget af det der er filtreret fra eller slynget fra i disse vine, ville ikke have gjort dem bedre.

Vine der afspejler året, stedet druerne er dyrket og vinmageren er mindre manipuleret. Det er ofte vine der laves i mindre mængder og ofte er disse vine dyrere, end dem man støder på i supermarkederne.

Nogle vinproducenter følger nærmest en religion for at lave så rene vine som muligt, ifølge dem. Disse vine kan kaldes biodynamiske, hvis de laves efter nogle regler beskrevet af Rudolph Steiner. Biodynamiske vine er lavet efter økologiske regler plus nogle holistiske principper.

Naturvin er ikke et beskyttet begreb, men ofte vin der er meget lidt manipuleret. Naturvin er ofte lavet uden brug af kommerciel gær og er ikke tilsat sulfitter. Denne metode gør at vinmageren skal være meget grundig med rengøring, og kan give rigtig fine vine. Der findes dog mange naturvine med ret mange vinfejl – det er dog også dette, der ifølge nogen, gør disse vine spændende.

Hos Hagelskjær vin bruger vi kommerciel gær til at få en ordenlig gæring i vinen. Vi bruger svovl/sulfit til at bremse vildgær, beskytte mod uønskede mikroorgansimer og for til dels at beskytte mod iltning. Vi bruger ikke ret meget sulfit, kun det nødvendige.

Scroll to Top