Nu er foråret over os og det er længe siden nattefrosten hærgede. Det betyder at birketræerne er begyndt at trække vand ud af jorden, igennem rodnettet, hvor næringsstofferne har været lagret hele vinteren og op til knopperne i kronen.
Vi har været i gang med at tappe saft siden 1. marts og er snart færdige for i år. Træerne bliver ved med at trække vand og lave saft indtil de springer ud – det bliver nok omkring d. 18.-21. april (det plejer det).
Hos Hagelskjær vin sørger vi for ikke at bruge de samme træer hvert år, men kommer først tilbage ca. 3 år efter. Dette gør at træerne ikke lider nogen overlast. Hullet vi borer er 9 mm i diameter og ca. 5 cm dybt – fra dette hul og med en slange og dunk, kan vi samle helt op til 10 liter saft fra ét træ i døgnet. I alt tager træet omkring 100-200 liter saft op i døgnet alt efter størrelse.
Næringsstofferne i birkesaft er makronæringsstofferne: Fosfor, calcium, magnesium og kalium, og mirkonæringsstofferne: Jern og mangan. Herudover er der omkring 1 procent sukker – halvdelen som glukose, den anden halvdel som fruktose (og en smule sukrose).