Viden

Før birketræerne springer ud i foråret, trækker de en masse næringsstoffer op fra rødderne til knopperne. Birkesaft kan tappes fra frosten går af jorden til træerne springer ud. 

Saften er en klar væske med en let silkeagtig følelse og en meget let sukker/karamel smag.

I saften findes mange næringsstoffer som f.eks. kalium, calcium, magnesium og fosfor.

Cryokoncentration betyder frysekoncentration og foregår ved at en sukkerholdig væske fryses. Når væsken tør op, vil den mest koncentrerede del tø først, da sukker har et lavere frysepunkt end vand. Ved at tage den første del der tør op og kassere resten, kan man koncentrere mængden af sukker i væsken.

Champagnemetoden eller den traditionelle metode er måden hvorpå man får bobler i vinen. Når man bruger champagnemetoden, gærer vinen først helt fri for sukker i vinballoner eller fade, så tilsættes 24 gram sukker pr. liter vin og vinen kommer på flasker, som lukkes med en kapsel. Vinen gærer i flasken i alt fra 12 måneder til mange år, før den degorgeres.

Udtrykket kommer fra det franske ord dégorgement og bruges om at skyde gæren ud af flasken. En mousserende vin degorgeres efter den har ligget til andengæring i flasken. Praktisk foregår degorgeringen ved at alt gæren i flasken er samlet i halsen og denne fryses i en kold væske. Når der inden i flasken er dannet en prop af is rundt om gæren, kan flasken rejses op og kapslen samt gæren skydes ud.

Når vinen er færdig med at gære skal den på nye vinballoner. Dette gøres ved at hæve den gamle vinballon til en højde over den nye. Så bruges en slange til at suge vinen over ved hjælp af tyngdekraften – ligesom når man i gamle dage stjal benzin. 

Udtrykkes bruges som omstikning, omstikke og at stikke om. Metoden kendes også som hævertmetoden.